Αφροδισιολογία

Η Αφροδισιολογία είναι το κομμάτι της δερματολογίας που ασχολείται με τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες παθήσεις σε άνδρες και γυναίκες, τη διάγνωση και την θεραπεία τους. Τα τελευταία χρόνια λόγω μιας σχετικής επανάπαυσης που παρατηρείται στους νέους παρατηρείται αξιόλογη έξαρση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων παθήσεων με πιο συχνά τα κονδυλώματα και τις ουρηθρίτιδες αλλά ακόμα και επανεμφάνιση παθήσεων που τις τελευταίες δεκαετίες βλέπαμε όλο και πιο σπάνια, όπως η σύφιλη, η οποία στα μεγάλα αστικά κέντρα έχει επιστρέψει δυναμικά και λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού.

Βαλανοποσθίτιδα

Πολύ συχνή, συνήθως ευκαιριακή φλεγμονή της βαλάνου και της πόσθης του πέους συνήθως από τον μύκητα Candida albicans, χωρίς η ερωτική επαφή να είναι πάντα προϋπόθεση. Η τοπική υγιεινή, το στρες, η ανοσοκαταστολή και συστηματικές παθήσεις όπως ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά. Εξάλλου αναγκαίος είναι ο αποκλεισμός άλλων, π.χ. μικροβιακών αιτίων βαλανοποσθίτιδας. Η προσέγγιση συνίσταται σε έναν ισορροπημένο συνδυασμό εκπαίδευσης του ασθενούς για την καταλληλότερη περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής και τοπικών ή και συστηματικών θεραπευτικών σχημάτων εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Βλεννόρροια

Επιθετική μορφή ουρηθρίτιδας μεταδιδόμενης με σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, συνοδευόμενη από έντονη πυορροή, πόνο και τσούξιμο κατά την ούρηση, η οποία χωρίς έγκαιρη θεραπεία μπορεί να επιπλακεί με ακραία εξέλιξη την ενδοπυελική νόσο σε γυναίκες και την στειρότητα σε άνδρες. Προκαλείται από τον γονόκοκκο (Neisseria gonorrhoeae). Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξανόμενη αντοχή στα αντιβιοτικά με αποτέλεσμα την συχνή αναπροσαρμογή των διεθνών και εθνικών κατευθυντήριων οδηγιών θεραπείας.

Σύφιλη

Ιστορική πάθηση που είχε ξεχαστεί και επιστρέφει τις τελευταίες δύο δεκαετίες με ορμή σε όλη την Ευρώπη, κυρίως στα αστικά κέντρα. Η μετάδοση γίνεται αποκλειστικά με την ερωτική επαφή, στο σημείο της αρχικής μόλυνσης εκδηλώνεται με τη μορφή ανώδυνου σκληρού έλκους, ενώ στην συνέχεια η πάθηση εξαφανίζεται από το δέρμα και παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση, με τη δυνατότητα επανεμφάνισης με τη μορφή δερματικού εξανθήματος στα επόμενα 1-2 έτη ή και πολύ αργότερα προσβάλλοντας μια σειρά κρίσιμων οργάνων όπως το νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Η θεραπεία στα αρχικά στάδια είναι εύκολη και αποτελεσματική με την ενδομυϊκή χορήγηση βενζαθινικής πενικιλίνης.

Μη ειδικές Ουρηθρίτιδες

Οι ουρηθρίτιδες που προκαλούνται από βακτήρια άλλα από τον γονόκοκκο χαρακτηρίζονται ως μη ειδικές, πιο συχνά οφείλονται σε μυκοπλάσματα, ουρεοπλάσματα και χλαμύδια, ενώ πολλές φορές μπορεί να συνοδεύουν την γονοκοκκική λοίμωξη. Τα συμπτώματα δεν είναι τόσο θορυβώδη όσο στη γονόρροια. Η αντιβιοτική θεραπεία είναι συνήθως εύκολη, με την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί διαγνωστικά ο αποκλεισμός της γονόρροιας.

Κονδυλώματα

Σεξουαλικά μεταδιδόμενη πάθηση που προκαλείται από τον ιό του ανθρωπίνου θηλώματος, ιδιαίτερα συχνή σε ενήλικες νεαρής ηλικίας με τη μορφή μυρμηκιωδών εκφυτικών βλαβών στην γεννητική περιοχή, το στόμα, τον πρωκτό και την περιπρωκτική περιοχή. Χωρίς θεραπεία προδιαθέτουν σε κακοήθειες του δέρματος και του βλεννογόνου.

Η θεραπευτική προσέγγιση συνίσταται σε συνδυασμό καταστροφικών μεθόδων όπως είναι το Laser διοξειδίου του άνθρακα με τοπικές θεραπείες όπως είναι ο ανοσοτροποποιητής Ιμικουϊμόδη. Ακόμα και μετά την καταστροφή των ορατών βλαβών ο ασθενής μπορεί να παραμείνει φορέας για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που εξηγεί και την πολύ υψηλή συχνότητα της πάθησης σε νεαρούς ενηλίκους.

Στην Ελλάδα ο προληπτικός εμβολιασμός που προφυλάσσει από συγκεκριμένα στελέχη του ιού παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και έτσι δεν εξασφαλίζει ανοσία στον πληθυσμό, με το μηχανισμό της ανοσίας αγέλης, παρά μόνο στα εμβολιασμένα πρόσωπα.

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται ως μικρές βλάβες στο χρώμα συνήθως του δέρματος σε μέγεθος 1-2 χλστ. που μπορεί να λάβουν όμως μεγάλες διαστάσεις και να παρερμηνεύονται από τον ασθενή ως «κρεατοελιές». Εντοπίζονται στην γεννητική περιοχή ανδρών γυναικών και σε ερωτογενείς περιοχές όπως το στόμα και ο πρωκτός.