Δερματολογία στην Κύηση

Οι 9 μήνες της κύησης αποτελούν μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο στην ζωή της γυναίκας, όχι μόνο λόγο της προσμονής για την ευχάριστη στιγμή του τοκετού αλλά και λόγω των τόσο πολλών αλλαγών που γνωρίζει το σώμα της.

Με την κατάλληλη ενημέρωση και φροντίδα πολλές από τις ανεπιθύμητες εκδηλώσεις που μπορεί να συνοδεύουν αυτές τις αλλαγές, όπως οι ραγάδες ή το μέλασμα και άλλες δυσχρωμίες μπορούν σε ικανοποιητικό βαθμό να προληφθούν. Αλλά και οι κλασικές δερματοπάθειες των ενηλίκων στη διάρκεια της κύησης μπορούν να προσλάβουν ιδιαίτερους χαρακτήρες απαιτώντας μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση.

Εξάλλου δεν πρέπει να παραλείπεται το γεγονός ότι στην κύηση μπορεί να εμφανισθούν παθήσεις του δέρματος που δεν παρατηρούνται σε άλλες φάσεις της ζωής, η δε έγκαιρη διάγνωση τους μπορεί να είναι σημαντική ακόμα και για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης ενώ σε άλλες περιπτώσεις ενώ είναι εντελώς ακίνδυνες για το έμβρυο μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα ενοχλητικές για την κυοφορούσα μητέρα με έντονο κνησμό.

Κάθε νέα δερματολογική εκδήλωση στους 9 μήνες της εγκυμοσύνης καλό είναι να δέχεται την πρέπουσα προσοχή και να αντιμετωπίζεται με διεπιστημονική συνεργασία του γυναικολόγου με τον εξειδικευμένο δερματολόγο.