Δερματοχειρουργική

Χειρουργική αφαίρεση σε τοπική αναισθησία και συνοδός αποκατάσταση καλοηθών δερματικών βλαβών όπως σμηγματογόνες κύστεις, λιπώματα, μελανοκυτταρικοί σπίλοι (ελιές) και κακοήθων βλαβών όπως βασικοκυτταρικά και ακανθοκυτταρικά καρκινώματα, μελανώματα κ.α.

Σμηγματογόνες Κύστεις

Γίνονται αντιληπτές ως μικρές υποδόριες βλάβες με τάση για συνεχή αύξηση και συχνή αυτόματη ή προκλητή από τον ασθενή διάνοιξη με εκροή δύσοσμου σμήγματος. Αν παραμεληθούν αποκτούν μεγάλο μέγεθος και μπορεί να αποστηματοποιηθούν γεμίζοντας πύον. Συνίσταται, εφόσον μεγαλώνουν σε μέγεθος, η έγκαιρη χειρουργική πλήρης αφαίρεση του σάκου της κύστης, καθώς σε απλή διάνοιξη πρέπει να υπολογίζουμε με υποτροπή.

Λιπώματα

Όπως και οι σμηγματογόνες κύστες έτσι και τα λιπώματα είναι καλοήθεις υποδόριες βλάβες που μπορεί να παρουσιάζουν αυξητική τάση οπότε συνίσταται η χειρουργική αφαίρεσή τους. Αποτελούν καλοήθεις αθροίσεις λιποκυττάρων που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να λάβουν μεγάλες διαστάσεις και να προκαλέσουν μηχανική ή αισθητική ενόχληση.

Μελανοκυτταρικοί Σπίλοι (ελιές)

Οι μελανοκυτταρικοι σπίλοι (ελιές) διακρίνονται σε συγγενείς που υπάρχουν από την γέννηση και σε επίκτητους που εμφανίζονται όσο περνούν τα χρόνια. Οι περισσότεροι είναι εντελώς ακίνδυνοι και ο αριθμός τους εξαρτάται από παράγοντες γενετικούς αλλά και ως αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο.

Κύριος λόγος να ασχοληθούμε μαζί τους είναι η συσχέτισή τους με το μελάνωμα, μία δερματική κακοήθεια που αυξάνει διαρκώς σε συχνότητα τις τελευταίες δεκαετίες. Ασθενείς με πολλαπλούς κοινούς μελανοκυτταρικούς σπίλους ή με άτυπους σπίλους οφείλουν να συνδυάζουν την τακτική αυτοεξέταση με την συστηματική προληπτική δερματολογική εξέταση με τη μέθοδο της δερματοσκόπησης ή/και της ψηφιακής χαρτογράφησης σπίλων.

Εφόσον κάποιος σπίλος αλλάζει στα πλαίσια της τακτικής παρακολούθησης ή κριθεί ύποπτος, αφαιρείται χειρουργικά με στόχο την μέγιστη δυνατή ασφάλεια του ασθενούς και την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος. Η διαδικασία είναι εύκολη και συνήθως πραγματοποιείται σε τοπική αναισθησία με μια μικρή ατρακτοειδή εκτομή και συρραφή με εξωτερικά και εσωτερικά ράμματα για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Μελάνωμα

Εφόσον κάποιος σπίλος αλλάζει στα πλαίσια της τακτικής παρακολούθησης ή κριθεί ύποπτος αφαιρείται χειρουργικά με στόχο την μέγιστη δυνατή ασφάλεια του ασθενούς και την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος. Η διαδικασία είναι εύκολη και συνήθως πραγματοποιείται σε τοπική αναισθησία με μια μικρή ατρακτοειδή εκτομή και συρραφή με εξωτερικά και εσωτερικά ράμματα για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα

Σε κλινική υποψία βασικοκυτταρικού καρκινώματος συνίσταται ανάλογα με την περίπτωση είτε ή βιοψία (με biopsy punch ή ατρακτοειδή εκτομή) ή η άμεση βιοπτική αφαίρεση όλης της βλάβης εφόσον αυτή είναι τεχνικά εφικτή.

Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα

Σε κλινική υποψία ακανθοκυτταρικού καρκινώματος συνίσταται ανάλογα με την περίπτωση είτε ή βιοψία (με biopsy punch ή ατρακτοειδή εκτομή) ή η άμεση βιοπτική αφαίρεση όλης της βλάβης εφόσον αυτή είναι τεχνικά εφικτή.