Δερματολογία

To δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος και σημείο επαφής του εσωτερικού με τον εξωτερικό κόσμο. Χαρακτηρίζεται από πληθώρα παθολογικών εκδηλώσεων τόσο αμιγώς δερματολογικών όσο και συστηματικών παθήσεων. Η αδιαμφισβήτητη πρόοδος στις διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους της δερματολογίας τις τελευταίες δεκαετίες έχει ανοίξει εντελώς νέους ορίζοντες στην προσέγγιση του ασθενούς με συχνές δερματολογικές παθήσεις όπως η Ψωρίαση, η Ατοπική Δερματίτιδα, η Κνίδωση, η Ακμή, η Ροδόχρους Νόσος, με σαφές όφελος για την υγεία και την ποιότητα ζωής.

dermatology

Δερματολογικές Παθήσεις

Ακμή

Η ακμή είναι ίσως η πιο συχνή δερματολογική νόσος στο δερματολογικό ιατρείο, αφορά τουλάχιστον το 70% των εφήβων αλλά και πολλούς ενήλικες, κυρίως γυναίκες.

Πρόκειται για φλεγμονώδη πάθηση με διαταραχή της φυσιολογικής κερατινοποίησης του δέρματος και υπερβολική παραγωγή σμήγματος που χαρακτηρίζεται από μαύρα και λευκά στίγματα (φαγέσωρες), «σπυράκια» με ή χωρίς πύον και κύστες.

Τα συμπτώματα προσβάλλουν το πρόσωπο αλλά και την πλάτη ενώ ήδη σε πρώιμα στάδια της πάθησης μπορεί να σχηματιστούν ουλές.

Λόγω του κινδύνου για ουλοποίηση αλλά και της σημαντικής ψυχοκοινωνικής επιβάρυνσης για τον νεαρό έφηβο και των 2 φύλων η έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη με στόχο την εξατομικευμένη προσέγγιση μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς εμπειρίας και των σύγχρονων κατευθυντήριων οδηγιών.

Ροδόχρους Νόσος

Πολύ συχνή δερματολογική πάθηση που εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 25-45 ετών προσβάλλοντας και τα δύο φύλα, κυρίως δε ανοικτούς τύπους δέρματος.

Οι εκδηλώσεις της πάθησης κατατάσσονται σε 4 στάδια, τα οποία μπορούν να εμφανίζουν αλληλοεπικάλυψη συμπτωμάτων. Σε ασθενείς με παροδικό ή και μόνιμο κοκκίνισμα του κεντρικού προσώπου, με ή χωρίς «σπυράκια», ή με συχνές βλεφαρίτιδες και σταδιακή μεγέθυνση της μύτης οφείλουμε να σκεφτούμε την ροδόχρου νόσο. Παρά τη σχετικά υψηλή επίπτωση στον ενήλικο πληθυσμό μέχρι προσφάτως η πάθηση συχνά υποδιαγιγνώσκοταν, κυρίως γιατί πολλοί ασθενείς παρά τη σημαντική ψυχοκοινωνική επιβάρυνση που συνοδεύει τη νόσο έτειναν να αποδίδουν πολλά από τα συμπτώματα σε φυσιολογικά αίτια ή την ηλικία.

Σε παροδική ή επιμένουσα ερυθρότητα προσώπου ή σε υποτροπιάζουσες βλεφαρίτιδες να σκεφτόμαστε την πιθανότητα ροδόχρου νόσου.

Περιστοματική Δερματίτιδα

Πάθηση που αφορά κυρίως αν όχι αποκλειστικά τις γυναίκες με κύριο σύμπτωμα βλατίδες και φλύκταινες („σπυράκια“) χωρίς φαγέσωρες στο πρόσωπο και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το στόμα, με το μέτωπο να είναι συνήθως ελεύθερο. Πολύ συχνά συγχέεται με την ακμή, γεγονός που δυσχεραίνει ιδιαίτερα την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση. Η σωστή διαγνωστική κατάταξη είναι απαραίτητη για την αποδοτικότερη προσέγγιση της ασθενούς με έναν ισορροπημένο συνδυασμό εκπαίδευσης για την αποφυγή λανθασμένων και επιβαρυντικών χειρισμών και κατάλληλων θεραπευτικών σχημάτων.

Επιμένοντα συμπτώματα τύπου ακμής σε γυναίκες μετά την εφηβεία μπορεί να οφείλονται σε εσφαλμένη περιποίηση του προσώπου και να αποτελούν συνέπεια της περιστοματικής δερματίτιδας, απαιτούν δε διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση από την κοινή ακμή.

Ψωρίαση

Πολύ συχνή φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος που μπορεί να εμφανισθεί με αρκετούς διαφορετικούς κλινικούς υπότυπους και να προσβάλει εκτός από το δέρμα τα νύχια και τις αρθρώσεις. Στην πιο συχνή της μορφή χαρακτηρίζεται από ερυθυματολεπιδώδεις πλάκες με ή χωρίς κνησμό κυρίως στις εκτατικές επιφάνειες των άκρων. Τις τελευταίες 1-2 δεκαετίες η συσσωρευμένη εμπειρία από τη βασική έρευνα έχει μεταφερθεί σε νέες καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις (βιολογικές θεραπείες) που υπόσχονται να προσφέρουν στον ασθενή με ψωρίαση κάθε ηλικίας με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια καθαρό και υγειές δέρμα.

Πυώδης Ιδραδενίτιδα

Πάθηση που χαρακτηρίζεται από την υποτροπιάζουσα εμφάνιση φλεγμονωδών κυστών στις μασχάλες και την γεννητική περιοχή. Σε προχωρημένα στάδια δημιουργούνται ουλές και συρίγγια ενώ μπορεί να απαιτηθεί και χειρουργικός καθαρισμός της προσβεβλημένης περιοχής. Σχετίζεται με την παχυσαρκία και το κάπνισμα, η θεραπεία στα αρχικά στάδια γίνεται με συνδυασμούς αντιβιοτικών, ενώ νέες βιολογικές θεραπείες όπως η ανταλιμουμάμπη, γνωστές από την ψωρίαση έρχονται τα τελευταία χρόνια να προσφέρουν ανάλογα με την περίπτωση εναλλακτική στη χειρουργική θεραπεία ή βελτίωση της θεραπευτικής στόχευσης σε συνδυασμό με το χειρουργείο.

Κνίδωση

Πολύ συχνή δερματολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση πομφών (βλάβες σαν το τσίμπημα εντόμου ποικίλλου μεγέθους) με κνησμό οι οποίες μένουν στο δέρμα για κάποιες ώρες και αλλάζουν θέση. Εάν τα συμπτώματα δεν κρατήσουν περισσότερο από 6 εβδομάδες μιλάμε για οξεία κνίδωση, αλλιώς για χρόνια.

Η αιτιολογία διαφέρει σημαντικά στην χρόνια από την οξεία μορφή και εφόσον τα συμπτώματα είναι χρονικώς παρατεταμένα συνίσταται η διαγνωστική προσέγγιση με τον κατάλληλο εργαστηριακό έλεγχο.

Αντίστοιχα διαφορές χαρακτηρίζουν και την περαιτέρω θεραπευτική προσέγγιση. Τα τελευταία χρόνια η αξιοποίηση καινοτόμων βιολογικών θεραπειών όπως η ομαλιζουμάμπη έχει αλλάξει δραστικά την επιτυχία στη θεραπευτική αντιμετώπιση της χρόνιας αυθόρμητης κνίδωσης, μιας κατάστασης που λόγω του έντονου και μακροχρόνιου κνησμού μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα δυσμενώς την ψυχοκοινωνική συμπεριφορά και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Έκζεμα-Δερματίτιδα

Πολύ συχνή πάθηση του δέρματος, με τρεις κύριες υποκατηγορίες, την ατοπική δερματίτιδα, την αλλεργική δερματίτιδα εξ’ επαφής και την ερεθιστική δερματίτιδα. Χαρακτηριστικό κοινό σύμπτωμα είναι ο κνησμός, η κλινική εικόνα είναι αρκετά παρόμοια και ποικίλλει ανάλογα με το αν η δερματίτιδα βρίσκεται σε οξεία φάση (έντονος ερεθισμός, φλεγμονή, φυσαλίδες, δευτερογενής επιμόλυνση με βακτήρια) ή σε χρόνια φάση (υπερκεράτωση, απολέπιση).

Η ατοπική δερματίτιδα εκδηλώνεται αρχικά στην βρεφική και παιδική ηλικία με εξάρσεις στην εφηβεία και το γήρας. Διακρίνεται σε ενδογενές και εξωγενές έκζεμα ανάλογα με τον ρόλο που παίζουν εξωτερικά αλλεργιογόνα όπως η γύρη και τα τρόφιμα στην επιδείνωση της πάθησης.
Η αλλεργική δερματίτιδα εξ’ επαφής προκαλείται από άμεση επαφή του δέρματος με αλλεργιογόνα στο περιβάλλον όπως το λάτεξ και το νικέλιο που είναι πολύ συχνά σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και καλλυντικά.
Η ερεθιστική δερματίτιδα είναι το αποτέλεσμα επαφής με τοξικές ουσίες όπως διάφορα χημικά ή συστατικά φυτών. Ακόμα όμως και η υπερβολική και συχνή έκθεση στο νερό μπορεί να προκαλέσει χρόνιο ερεθισμό του δέρματος.

Η προληπτική θεραπεία συνίσταται στην αποφυγή των ερεθιστικών ουσιών και των αλλεργιογόνων αλλά και στην εντατικό και συνεχή ενυδάτωση του δέρματος με κρέμες φραγμού (barrier creams) με εξαιρετικά αποτελέσματα. Αλλά και στο εγκατεστημένο χρόνιο έκζεμα που συχνά συνεπάγεται σημαντική ψυχοκοινωνική επιβάρυνση για τον ασθενή τα τελευταία χρόνια συντελείται κυριολεκτικά επανάσταση στην τοπική θεραπεία με νέους ανοσοτροποποιητές με άριστο προφίλ ασφαλείας αλλά και με την συστηματική θεραπεία με πιο πρόσφατη εξέλιξη την έγκριση της αλιτρετρινοϊνης

Αυτοάνοσα Νοσήματα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα του δέρματος περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία παθήσεων που στην ουσία προκαλούνται από την δυσλειτουργική αναγνώριση από το ανοσοποιητικό σύστημα ιδίων ιστών από εξωτερικούς παράγοντες όπως τα μικρόβια και ιοί με αποτέλεσμα την πυροδότηση της διαδικασίας της αυτοανοσίας και την καταστροφή ενδογενών ιστών από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στις αυτοάνοσες παθήσεις του δέρματος συγκαταλέγονται η τριάδα του ερυθηματώδους λύκου, της δερματομυοσίτιδας και της σκληροδερμίας, οι πομφολυγώδεις παθήσεις όπως το πεμφιγοειδές και η πέμφιγα και τέλος οι δερματικές αγγειίτιδες. Παλαιότερα πολλές από αυτές τις παθήσεις είχαν ιδιαίτερα αρνητική πρόγνωση, τα τελευταία έτη ωστόσο καινοτόμες ανοσοκατασταλτικές και ανοσοτροποποιητικές θεραπείες έχουν αλλάξει εντελώς την πρόγνωση και των πιο δύσκολων στην αντιμετώπιση παθήσεων. Προϋπόθεση βέβαια είναι η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή ταξινόμηση της πάθησης.

Κνησμός

Ο κνησμός είναι ένα πολύ συχνό και ιδιαίτερα δυσάρεστο σύμπτωμα που μπορεί να αποτελεί συνοδό σύμπτωμα πολλών παθήσεων του δέρματος όπως η κνίδωση και το έκζεμα ή και εσωτερικών παθήσεων, προσβολής από παράσιτα, ακόμα και κακοηθειών. Η ενδελεχής κλινικοεργαστηριακή διερεύνηση στοχεύει στην κατάλληλη διαγνωστική κατάταξη με αποτέλεσμα την δυνατότητα της στοχευμένης θεραπευτικής προσέγγισης. Όταν η αιτία παραμένει άγνωστη ακόμα και μετά τον έλεγχο, τότε μιλάμε για κνησμό αγνώστου αιτιολογίας.

Μυκητιάσεις Δέρματος

Το δέρμα ως το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος και μάλιστα σε συνεχή έκθεση στους περιβαλλοντολογικούς παράγοντες λογικό είναι να προσβάλλεται ιδιαίτερα εύκολα από μύκητες, που μεταδίδονται από ανθρώπους (ανθρωπόφιλοι), από τα ζώα (ζωόφιλοι) ή ακόμα και από το χώμα (γεώφιλοι). Όμως και σε φυσιολογικές συνθήκες στην φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος συγκαταλέγονται πολλοί μύκητες οι οποίοι βέβαια αν διαταραχτεί η ισορροπία όπως κατά την λήψη αντιβιοτικών ή όταν νοσούμε από άλλη πάθηση μπορούν να δημιουργήσουν αξιόλογα προβλήματα. Η έγκαιρη διάγνωση και ταξινόμηση του παθογόνου μύκητα επιτρέπει και την επιλογή του καταλληλότερου θεραπευτικού σχήματος.

Ονυχομυκητίαση

Η ονυχομυκητίαση είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα στην δερματολογία με > 50% του πληθυσμού μεγαλύτερης ηλικίας να εμφανίζει συμπτώματα ενώ τα τελευταία χρόνια λόγω επιλογών του τρόπου ζωής επηρεάζονται όλο και πιο νέες ηλικίες. Η διάγνωση της ονυχομυκητίασης δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση καθώς και άλλες παθήσεις των νυχιών όπως μικροβιακές λοιμώξεις ή και φλεγμονές όπως η ψωρίαση και ο λειχήνας μπορεί να επηρεάζουν τα νύχια προκαλώντας παρόμοια κλινική εικόνα. Απαραίτητη λοιπόν προϋπόθεση για την στοχευμένη θεραπεία με βάση τις σύγχρονες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες είναι η σωστή διάγνωση.

Βακτηριακές Λοιμώξεις

Καθώς το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος και μάλιστα σε συνεχή έκθεση σε ποικίλους περιβαλλοντολογικούς παράγοντες οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι πολύ συχνές. Το κλινικό φάσμα είναι ιδιαίτερα ευρύ από απλές θυλακίτιδες του δέρματος όπως για παράδειγμα μετά το ξύρισμα, μέχρι επιπλεγμένες φλεγμονές του δέρματος με γενικά συμπτώματα όπως πυρετός και κακουχία. Ευάλωτες είναι όλες οι ηλικίες με μεγαλύτερη σημασία βεβαίως να δίνεται αφενός στους ηλικιωμένους, αφετέρου στα παιδιά όπου το μολυσματικό κηρίο από σταφυλόκοκκο ή στρεπτόκοκκο είναι από τις συχνότερες μικροβιακές λοιμώξεις σε αυτή την ηλικία. Η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση με στόχο τόσο την ταχύτερη αποθεραπεία όσο και την αποφυγή επιπλοκών.

Έρπης & Έρπης Ζωστήρ

Ο γνωστός επιχείλιος έρπης και ο έρπης των γεννητικών οργάνων προκαλούνται από τον ιό του απλού έρπητα τύπου Ι και τύπου ΙΙ αντίστοιχα με ποσοστά φορείας στον ενήλικο πληθυσμό πάνω από 90% για τον ιό τύπου Ι και γύρω στο 70% για τον ιό τύπου ΙΙ. Η ηλιακή ακτινοβολία, το στρες και η ανοσοκαταστολή ευθύνονται για τις συχνές υποτροπές οι οποίες μπορεί να γίνουν τόσο συχνές ώστε να απαιτηθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θεραπεία προφύλαξης.

Ο έρπητας ζωστήρας που πήρε το όνομά του από την εμφάνιση του εξανθήματος κατά μήκος νεύρων του σώματος ώστε να μοιάζει με ζώνη οφείλεται στην ενεργοποίηση (ξύπνημα) του ιού της ανεμοβλογιάς πολλά χρόνια μετά την αρχική προσβολή. Και χωρίς θεραπεία αυτοϊάται μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες, το πρόβλημα όμως είναι οι πολύ συχνές επιπλοκές με κυριότερη την μεταζωστερική νευραλγία, πολύ έντονους πόνους δηλαδή σαν μαχαιριές που μπορεί να διαρκέσουν για έτη. Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση συνιστάται η έγκαιρη διάγνωση και η έναρξη ειδικής αντιικής θεραπείας με στόχο την ταχύτερη αποθεραπεία και την ελάττωση της πιθανότητας επιπλοκής

Φαρμακευτικά Εξανθήματα

Πολύ συχνή επιπλοκή πολλών συστηματικών θεραπειών είναι το εξάνθημα στο δέρμα, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί με πολλές διαφορετικές μορφές και να δυσκολέψει και τον πιο έμπειρο κλινικό ιατρό.

Η ποικιλομορφία στις κλινικές εκδηλώσεις αλλά και η πιθανή επικίνδυνη για τον ασθενή εξέλιξη του ίδιου του εξανθήματος που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε σύνδρομο Lyell με λύση της συνέχειας του δέρματος επιβάλλει την έγκαιρη διάγνωση και αν είναι δυνατόν και την συνεπακόλουθη τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής που προκάλεσε το εξάνθημα.

Εξάλλου ακόμα και κλασικές δερματολογικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, ο ερυθυματώδης λύκος ή το πεμφιγοειδές μπορούν να πυροδοτηθούν ή να επιδεινωθούν από συγχορήγηση φαρμάκων για άλλες παθήσεις.

Άλλες υπηρεσίες

Δερματολογία Παίδων

Το παιδί δεν είναι μόνο ένας μικρός ενήλικος αλλά ένας ιδιαίτερος οργανισμός που χρειάζεται μια ξεχωριστή προσέγγιση. Ωστόσο οι ιδιομορφίες των δερματολογικών παθήσεων…

Δερματολογία στην Κύηση

Οι 9 μήνες της κύησης αποτελούν μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο στην ζωή της γυναίκας, όχι μόνο λόγο της προσμονής για την ευχάριστη στιγμή του τοκετού αλλά και λόγω των τόσο πολλών αλλαγών που γνωρίζει το σώμα της.

Δερματολογία στο Γήρας

Τις τελευταίες δεκαετίες οι αλλαγές στο προσδόκιμο επιβίωσης αλλά και στον τρόπο ζωής έχουν δώσει την δυνατότητα σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να επιδιώκουν την διατήρηση της ποιότητας ζωής τους…