Δερματολογία Παίδων

Το παιδί δεν είναι μόνο ένας μικρός ενήλικος αλλά ένας ιδιαίτερος οργανισμός που χρειάζεται μια ξεχωριστή προσέγγιση. Ωστόσο οι ιδιομορφίες των δερματολογικών παθήσεων και το ανεξάντλητο κλινικό τους φάσμα καθιστά την διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση ιδιαίτερα δυσχερή αν αυτή δεν περιλαμβάνει την ποιοτική επιστημονική συνεργασία δερματολόγου και παιδιάτρου.
Εκτός από τις γνωστές παιδικές παθήσεις και πολλές άλλες από τις δερματοπάθειες που γνωρίζουμε από τους ενήλικες όπως η ψωρίαση, η κνίδωση και η δερματίτιδα εκδηλώνονται για πρώτη φορά στα παιδιά, η ιδιαίτερη δε κλινική τους εκδήλωση λόγω του παράγοντα της πρώιμης ηλικίας μπορεί να καταστήσει την προσέγγιση τους ιδιαίτερα απαιτητική.

Ιδιαίτερη εξάλλου θέση στην παιδιατρική δερματολογία έχει και η μελέτη και παρακολούθηση των μελανοκυτταρικών σπίλων, των γνωστών «ελιών».

Ο συνδυασμός άριστης γνώσης των ιδιαιτεροτήτων της παιδικής ηλικίας με την ιδιαίτερα απαιτητική διαγνωστική προσέγγιση των δερματολογικών παθήσεων και την αντιμετώπιση αυτών βάση των κατευθυντήριων οδηγιών είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή μιας σύγχρονης, προσαρμοσμένης στις ανάγκες κάθε παιδιού ξεχωριστά, δερματολογικής φροντίδας.