Μελάνωμα 2017-05-24T07:37:38+00:00

Project Description

Μελάνωμα


To μελάνωμα είναι μια δερματική κακοήθεια που η συχνότητα του σε λευκούς πληθυσμούς αυξάνει διαρκώς τις τελευταίες δεκαετίες. Αν διαγνωστεί έγκαιρα θεραπεύεται πλήρως ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια αυξάνει η πιθανότητα για μετάσταση. Το μελάνωμα μπορεί να εξελιχθεί πάνω σε προϋπάρχοντα μελανοκυτταρικό σπίλο, συγγενή ή επίκτητο, αν και πιο συχνά αναπτύσσεται κατευθείαν σε σημείο του δέρματος χωρίς προϋπάρχουσα βλάβη.

Τα τελευταία χρόνια συντελείται μια κοσμογονία στην ανάπτυξη και εφαρμογή νέων καινοτόμων στοχευμένων θεραπειών και επαναστατικών ανοσοθεραπειών που έχουν αλλάξει εντελώς την πρόγνωση της μεταστατικής νόσου καθιστώντας παρωχημένη την χημειοθεραπεία, ωστόσο πρωταρχικός στόχος του δερματολόγου παραμένει η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία σε πρώιμο στάδιο όταν τα κακοήθη κύτταρα δεν έχουν ακόμα διαπεράσει τη βασική μεμβράνη του δέρματος και δεν μπορούν ακόμα να αναπτύξουν δυναμικό για μετάσταση. Σε αυτά τα πλαίσια εκστρατείες ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού αποσκοπούν στην αυξημένη εγρήγορση των ασθενών και την άριστη συνεργασία με τον δερματολόγο για την εγκαιρότερη διάγνωση

Νέες διαγνωστικές και απεικονιστικές μέθοδοι όπως η δερματοσκόπηση και η ψηφιακή χαρτογράφηση έχουν διευκολύνει σημαντικά το διαγνωστικό έργο του δερματολόγου βελτιώνοντας τόσο την ευαισθησία όσο και την ειδικότητα στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, σε συνδυασμό δε με την τακτική αυτοεξέταση του ασθενούς έχουν αλλάξει τελείως τα δεδομένα στη δυνατότητα της πρώιμης παρέμβασης.

  • Με το συνδυασμό τακτικής αυτοεξέτασης και δερματολογικής προληπτικής εξέτασης με την χρήση των καινοτόμων διαγνωστικών μεθόδων όπως η δερματοσκόπηση και η ψηφιακή χαρτογράφηση το μελάνωμα μπορεί να διαγνωσθεί έγκαιρα σε στάδιο που το κακοήθες δυναμικό του είναι ακόμα περιορισμένο και στερείται δυνατότητας μετάστασης.